fbpx
 

Discursul președintelui Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă la alegerea structurii naționale a COAL 2023

Organizatia Oamenilor de Afaceri din PNL

 Bună ziua stimați colegi,

 Mă bucur foarte mult să particip, astăzi, la această activitate în care se desfășoară alegerile interne ale Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

Este o activitate  care a țintit atenția astfel încât să putem să desfășurăm întreg procesul și să avem alegerile finale și o structură a Partidului Național Liberal, funcțională și reprezentativă.

Întrucât sunteți oameni de afaceri de succes, dați-mi voie să-mi exprim așteptarea că Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali va face tot ceea ce îi stă în putință pentru ca această Organizație să fie profitabilă pentru toți românii.

Știu că aici sunt oameni de afaceri de succes și așa cum au reușit să realizeze profit pentru companiile dumnealor, la fel vor reuși să o facă pentru toți cetățenii români.

Folosesc această ocazie pentru a vă împărtășii o parte din viziunea pe care am avut-o în calitate de premier și, desigur, pe cea pe care o am în continuare ca președinte al PNL, în ceea ce privește mediul de afaceri.

România are, astăzi, trei surse majore de dezvoltare: capitalul românesc, investițiile străine și fondurile europene. Fiecare cu rolul său esențial pentru tot ceea ce poate să însemne procesul de dezvoltare și modernizare a României.

  • Capitalul străin aduce cu el know-how, aduce experiență, inovație, tehnologie, cu alte cuvinte, anvergură.
  • Finanțările europene ne ajută în procesul de reformă a tot ceea ce înseamnă atât instituțiile statului, instituțiile administrative, cât și cele economice. Vreu să subliniez, încă o dată, cât de important este acest aspect al reformelor prin care noi putem să dezvoltăm cu adevărat România și aceste reforme sunt strâns legate de angajamentul și obiectivele noastre asumate prin PNRR.
  • Capitalul autohton are, în opinia mea, un rol decisiv în a reduce decalajele interne. Este cel mai loial capital și de aceea PNL trebuie să îi acorde o atenție deosebită.

Nu pentru că vin alegerile, noi trebuie să spunem că sprijinim produsele și producătorii români. Ci pentru că prin companiile românești, noi urmărim să creăm acea bază solidă a creșterii clasei de mijloc a României. Este, dacă vreți, un patriotism lucid și cu respect față de toți partenerii externi, față de investitorii străini. Este un proiect de țară prosperă în UE și în regiune.

Această creștere a numărului celor care s-ar înscrie în ceea ce numim clasa de mijloc este fundamentală pentru ca decalajele de nivel de trai, educație, civilizație din România să dispară treptat.

Este și motivul pentru care, de la începutul mandatului, am prioritizat dialogul cu firmele cu capital românesc. Acest capital este principalul și cel mai stabil finanțator al locurilor de muncă pentru cetățenii români.

Nu mai târziu de ieri după-amiază, am efectuat o vizită în Județul Giurgiu și am vizitat două firme românești, una în domeniul agricol și cealaltă în domeniul industrial.

La cea din domeniul agricol, am înțeles cât de importante sunt fondurile europene, pentru că toți cei cu care am discutat acolo au menționat, au subliniat că fondurile europene au fost cele care au dat consistență pachetului de instrumente prin care au putut să-și cumpere utilaje, echipamente și chiar să-și dezvolte rețele de irigații. Și totodată, acolo am înțeles, și mă bucur că și fermierii români au înțeles, cât de importantă este asocierea pentru a putea să capete consistență mai mare, reprezentare mai mare, relevanță mai mare, în tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri.

La cealaltă companie, la cealaltă firmă, 100% capital românesc, pornită de la o afacere de familie, produce și exportă 100% din ceea ce reprezintă activitatea companiei respective.

Un exemplu de voință, de perseverență și ceea ce a subliniat întreg personalul cu care am stat de vorbă acolo, a fost urmărorul aspect:  Trebuie să înțelegeți că atunci când românii vor, pot! Și nu pot puțin!

A fost, poate, cea mai importantă concluzie pe care am desprins-o în după-amiaza zilei de ieri.

Este, de asemenea, o menire istorică a PNL să păstreze spiritul liberal al Constituției de la 1923 și să promoveze companiile și antreprenorii români. Dar este și o soluție inteligentă de dezvoltare și iată câteva argumente:

Pentru a reduce decalajele de care vorbeam, PNL trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației. Apoi, să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România.

Firește, în paralel cu trecerea a cât mai multor români posibil peste media actuală.

Clasa de mijloc din România este prea mică, astăzi, pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă și durabilă a României. Și acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, nu doar pentru PNL ci pentru  întreaga clasa politică. Eu cred că PNL, în primul rând, are datoria să crească cât mai mult:

  • numărul familiilor care să poată la finalul lunii să economisească măcar câte puțin;
  • să-și crească numărul familiilor care să își poată permite să își educe în condiții decente copiii și să îi poată duce măcar întro vacanță pe an;
  • să crească numărul celor care își permit servicii medicale decente și medicamentele aferente;
  • urgența însă este ca PNL să îi aducă din categoria de subzistență către cea de care vorbeam pe cât mai mulți din românii care astăzi abia știu cum vor încheia luna fără datorii. Cum putem realiza toate acestea ?

Eu cred cu tărie că putem să reducem substanțial aceste decalaje din societate dacă evaluăm mai bine cum putem să creștem veniturile acolo unde baza e solidă și ne permite. Propun, deci, să ne uităm cu atenție la cele 3,3 milioane de contracte de muncă și la cele 561.000 de companii românești în care activează.

Aici, în zona companiilor românești, este capitalul cel mai solid al țării și aici trebuie să vedem cum creștem condițiile în companii, pentru ca acestea să își permită să crească și mai mult numărul angajaților și implicit veniturile acestora.

De aceea, e nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele românești și companiile românești, respectiv angajații din aceste companii, să poată să se dezvolte și să prospere.

În paralel, trebuie să ne asigurăm că atragem cât mai mulți bani din fondurile europene, asta însemnând și că facem ceea ce subliniam anterior, reforme.

Nu în ultimul rând, trebuie să sprijinim investitorii străini serioși, care investesc în dezvoltare și inovare și care sunt dispuși să reinvestească în România cât mai mult din profitul pe care îl fac.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, firmele românești sunt profitabile și ele finanțează mână de lucru românească de care trebuie să avem cea mai mare grijă să nu migreze. Aceste firme au un profit mediu de 7,8 la sută, față de cele străine care au un profit mediu de 3,7 la sută.

În același timp, România rămâne o piață care oferă randamente de profit mari pentru toată lumea.

Vă spuneam, totodată, că pe tot parcursul mandatului meu am sprijinit și voi sprijini firmele românești. Dar asta nu m-a împiedicat și nu a împiedicat echipa guvernamentală să încurajeze investițiile străine și să reușim o performanță fără precedent în ultimii 33 de ani și anume, investițiile străine directe  să atingă cota record de 11 miliarde de euro, la finele anului 2022. Cu 2 miliarde mai mult față de ultima cotă record, care a fost în anul 2008, dar atunci creșterea economică  a fost de 8,5 la sută.

Astăzi, România are o fiscalitate rezonabilă și asta recunosc și investitorii străini. Am avut la nivelul anului 2022, în total 805.000 de firme, din care, tot anul trecut au apărut 152.000 de firme nou înmatriculate. Este o cifră record. Ca să vă faceți o idee, în 2008 erau înmatriculate 142.000 de firme. Iar din cele 805.000 de firme, 244.000 sunt companii străine. Toate acestea ne arată că piața e una dinamică și că avem un mediu economic  stabil și sănătos.

România e o piață stabilă și echilibrată și ea trebuie să rămână o piață predictibilă, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru angajați sau persoane care vor să intre în câmpul muncii.

Revenind, însă, la rolul COAL. Noi avem datoria să sprijinim toate firmele din România. Vreau să vă rog ca, celor 561.000 de firme românești să le dăm curajul și suportul pentru a depăși ”complexul local”. Adică să le determinăm să aspire mai mult la a fi lideri regionali cu produsele și serviciile pe care le oferă. Pentru că, așa cum ziceau cei de la Gimart, aseară, putem!

Românii pot și produsele companiilor românești sunt cât se poate de competitive și trebuie să punem în valoare această competitivitate.

Mă aștept de la COAL să devină un pilon mai important al PNL în relația cu mediul de business. Să fie un integrator de idei și soluții care ajută sistemul public să învețe, de la toți actorii mediului privat, cum să fie mai prietenos și mai eficient în relația cu ei.

Mă aștept de la COAL să devină Inteligența Naturală a PNL și a Guvernului, care ne arată drumul cel mai scurt către dorințele oamenilor de afaceri români și străini.

COAL trebuie să fie o sursă consistentă de know how pentru modernizarea României, iar PNL să fie cel care face posibile ideile de succes, prin actul de guvernare central și local.

În încheiere, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru modul în care ați reușit până acum să vă conduceți afacerile, să aveți contribuția dumneavoastră la realizarea acelui mediu economic românesc, echilibrat și stabil și să-mi exprim convingerea  că putem mai mult decât atât și că împreună, cu soluții integrate, să putem să dăm mai mult curaj mediului de afaceri și să avem mai multă relevanță în mediul de afaceri regional și european.

Vă mulțumesc foarte mult!

Vă doresc succes și sper să ne vedem curând la o discuție pe propuneri concrete, pe ceea ce avem de făcut pentru a stimula economia românească, pentru a crește economia românească și pentru a face ceea ce trebuie pentru cetățenii români astfel încât, să creștem, așa cum ne-am asumat, clasa de mijloc în România.

Vă mulțumesc și vă doresc succes!