fbpx
 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „România este gata să sprijine amplu agenda ambițioasă de reforme a președintelui Maia Sandu și a noului Guvern”

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „România este gata să sprijine amplu agenda ambițioasă de reforme a președintelui Maia Sandu și a noului Guvern”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 23 iulie 2021, o întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chișinău. Ministrul român de externe este primul oficial al Uniunii Europene care efectuează o vizită la Chișinău în contextul nou creat de victoria forțelor pro-reformă, pro-democratice și pro-europene la recentele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Șeful diplomației române a reiterat Președintelui Republicii Moldova, în cadrul discuțiilor, felicitările Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și ale Prim-ministrului României, domnul Florin Cîțu, pentru rezultatele remarcabile obținute de forțele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum și disponibilitatea și deschiderea depline ale României de a continua cooperarea și coordonarea intense din ultimii ani și de a sprijini ferm și substanțial eforturile viitorului executiv și ale noii majorități parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde așteptărilor legitime ale cetățenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie. De asemenea, a exprimat încrederea părții române că la Chișinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situația din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării și eficientizării luptei anticorupție și construirii unor instituții democratice solide, pentru asigurarea prosperității societății în întregul său.

Totodată, șeful diplomației române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetățenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidențiale, maturitate democratică și faptul că doresc un stat cu instituții puternice care să lucreze în beneficiul lor.

A subliniat că, astfel, există șansa ca punerea în aplicare a programului ambițios și cuprinzător de reforme democratice promovat de Președintele Maia Sandu și susținut prin vot de cetățeni să poată transforma Republica Moldova într-o democrație pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că România a sprijinit și va continua să sprijine și mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, și a anunțat că cele două părți au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităților de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs și identificarea de noi proiecte și programe, inclusiv pe baza priorităților de guvernare și a necesităților concrete pe termen scurt și mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susținerea fermă și constantă a României, a Președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului de la București pentru programul de reforme promovat de Președintele Republicii Moldova și de forțele politice pro-democratice și pro-europene. În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie și cultură și în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate elemente cheie de pe agenda de cooperare bilaterală, inclusiv prioritățile comune care vor fi abordate în perioada imediat următoare. În acest sens, o atenție deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei și transporturilor, precum și derulării și multiplicării de programe de asistență, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova.

Mai multe detalii: https://www.mae.ro/node/56249