fbpx
 

Aleșii PNL din Brașov, Ilfov, Alba, Sibiu, Arad modernizează județele cu bani europeni

Aleșii PNL din Brașov, Ilfov, Alba, Sibiu, Arad modernizează județele cu bani europeni

La nivel regional, președinții PNL de consilii județene au rezolvat cu fondurile europene mari probleme de infrastructură care afectau zone întregi. Diferențele de dezvoltare dintre localități ale aceluiași județ, dintre rural și urban au început să fie atenuate. Mai mult, în chestiuni regionale, lideri ai administrațiilor județene liberale au inițiat și parteneriate cu județe vecine, în interesul comunităților.

Ilfov și Cluj: apă curentă și canalizare de sute de milioane de euro

În 2018, administrația PNL a județului Ilfov a obținut 311 milioane euro pentru un proiect de canalizare și apă potabilă. Niciun județ nu primise până atunci atât de mulți bani nerambursabili pentru apă-canal, o problemă atât de acută în România.

A urmat Clujul, cu un proiect al companiei de apă „Someș”, de care beneficiază și Sălajul. Comisia Europeană a aprobat, în septembrie 2019, finanțarea unui mega-proiect de canalizare și apă potabilă de 355 milioane euro pentru conectarea a 174 localități (76 din Cluj și 98 din Sălaj) la rețea, racordarea la canalizare a 72.000 gospodării, colectarea și epurarea apelor uzate și furnizare de apă potabilă către 240.000 locuitori. Cele două județe vor elimina practic stigma de „WC în fundul curții”, 97,5% din locuitori ajungând să fie racordați la canalizare până în 2023.

Cluj

Sibiu: 500 milioane euro pentru noul spital universitar

Președinta PNL a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, a semnat alături de premierul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan acordul pentru construcția noului Spital Universitar Județean Sibiu. Este cea mai mare investiție de după 1989 din județul Sibiu, în valoare de 500 milioane euro, susținută de Guvernul Orban. Proiectul va fi finanțat prin fonduri europene nerambursabile, cel mai probabil prin recentul Plan de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene.

Administrația liberală a județului Sibiu a reușit să contracteze pe axa POR – infrastructura rutieră și spitalicească – importanta sumă de 415.675.999 de lei. Tot Consiliul Județean Sibiu, lider de proiect, reface împreună cu Mureșul, cu fonduri europene – 118 milioane lei – drumul care leagă Agnita de Sighișoara. Este încă un model de parteneriat al autorităților locale în favoarea cetățenilor.

Spital Universitar Județean Sibiu

Conducerea liberală a judetului Alba a obținut și a investit în ultimii ani peste 70 milioane euro fonduri europene nerambursabile în dezvoltarea infrastructurii rutiere – drumuri care vor dezvălui frumusețea Apusenilor și vor dezvolta turismul, iar administrația PNL a județului Arad a atras peste 110 milioane de euro în 20 de proiecte de dezvoltare în special în domeniul drumurilor și sănătății publice.

Arad

Brașov: fondurile europene degrevează bugetul și permit investiția în aeroport

„Județul Brașov este campionul Regiunii Centru la atragerea fondurilor europene destinate modernizării drumurilor”, explică Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Accesarea masivă a banilor europeni – peste 62 milioane euro – pentru infrastructura rutieră a determinat scăderea presiunii pe bugetul județean, iar administrația PNL din Brașov s-a putut concentra pe construcția aeroportului internațional Ghimbav-Brașov, primul aeroport ce va fi construit în România de la zero după 1989. În urma opoziției și tergiversărilor guvernelor PSD, Consiliul Județean Brașov a decis să înceapă construcția aeroportului „cu eforturi și fonduri proprii”. Șantierul a funcționat din plin în timpul pandemiei, iar până la sfârșitul anului 90% din lucrările de la terminal (al treilea ca mărime după Otopeni și Cluj) vor fi finalizate. Această investiție de importanță crucială pentru regiune – 57 milioane euro – nu ar fi fost posibilă fără accesarea fondurilor europene pe alte domenii și micșorarea presiunii pe bugetul local.

Aeroportului Internațional Ghimbav-Brașov

Schimbarea în bine, peste tot în România

Preluat și răspândit deja cu succes în toată țara, modelul liberal va fi cheia modernizării orașelor și satelor românești în anii ce vin. Primarii și președinții de consilii județene PNL au demonstrat deja că fondurile europene reprezintă instrumentul esențial de finanțare a dezvoltării locale și regionale. Ponderea acestora va crește în anii ce vin, României revenindu-i 80 miliarde euro pentru investiții prin planul de redresare și bugetul UE 2021-2027 negociate în iulie, la Bruxelles. Administrațiile locale liberale au experiența accesării și folosirii acestor fonduri, iar PNL are candidați capabili să ducă această experiență în comunitățile locale ale României.

Citește și Primarii PNL au transformat orașele prin bani europeni. Timișoara a atras 500 milioane euro fonduri europene


Source: PNL Noutati
Aleșii PNL din Brașov, Ilfov, Alba, Sibiu, Arad modernizează județele cu bani europeni