11 dec. Florica Chereches: Trebuie să facem cu toții front comun împotriva violenței împotriva femeilor și copiilor
La 10 decembrie sărbătorim în fiecare an Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite adopta Declarația Universală a Drepturilor Omului, conform căreia toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, opinii politice sau de altă natură, origine națională sau socială, proprietate, naștere, statut social.
Tema aleasă pentru acest an este : „Tinerii apără drepturile omului”, pentru a celebra potențialul tinerilor ca agenți de schimbare, a amplifica vocile lor și a angaja o largă audiență în promovarea și protecția drepturilor omului. Implicarea tinerilor de azi este esențială pentru a garanta o continuitate a principiilor stabilite la 1948 pentru generațiile viitoare.
Pentru a celebra această ocazie, Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, alăturându-se astfel inițiativei europene „We stand up for women!”, care are loc în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. Această campanie, demarată de Federația Europeană a Soroptimist International în cadrul campaniei mondiale a Organizației Națiunilor Unite „Orange the world to stop violence against women”, promovează diminuarea violenței împotriva fetelor și femeilor. Premierul Ludovic Orban a salutat această campanie civică, „constituită într-un apel comun și ferm pentru combaterea violenței împotriva femeilor”.
De asemenea, Administrația Prezidențială a decis iluminarea Palatului Cotroceni în portocaliu, pentru a-și manifesta solidaritatea cu această cauză. Perioada nu a fost aleasă întâmplător, ci se întinde de la ziua care marchează pe plan internațional Lupta Împotriva Violenței Împotriva Femeilor, la Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
Stimați colegi, din păcate, în România violența împotriva femeilor este încă un fenomen larg răspândit, mentalitatea multor români, inclusiv din rândul celor care au obligația de a ne apăra drepturile, acceptând violența domestică ca fiind un element cultural banal, deși are efecte dezastruoase asupra familiilor. Iată de ce, implicarea tinerilor în aceste campanii este atât de importantă, pentru a rupe acest cerc vicios al discriminării. Va trebui să facem cu toții front comun împotriva violenței împotriva femeilor și copiilor, a violenței în general, să educam tânăra generație în spiritul toleranței și îngăduinței, a respectului pentru demnitatea umană. Este nevoie de îmbunătățirea legislației, dar și de respectarea acesteia în fiecare caz, astfel încât fiecare cetățean să se simtă în siguranță în România, indiferent de sex, rasă sau mediul socio-economic din care provine.
Source: PNL Noutati
Florica Chereches: Trebuie să facem cu toții front comun împotriva violenței împotriva femeilor și copiilor