23 iun. Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă
Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare moderne în România; a fost aprobată legea care ratifică acordul semnat în decembrie 2020 cu Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Se dă astfel undă verde începerii acestui proiect deosebit de important pentru sectorul energetic din România, acordul asigurând inclusiv finanțarea necesară pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea reactorului nr. 1.
Acest acord vine firesc pe parcursul euro-atlantic al țării noastre, fructificând beneficiile apartenenței României la UE și la NATO și întărind parteneriatul nostru strategic cu aceste organizații. România își securizează astfel o componentă vitală a dezvoltării sale – energia – beneficiind de experiența de peste 60 de ani a SUA, ca lider mondial în tehnologia și siguranța exploatării energiei nucleare. Nu în ultimul rând, acordul contribuie substanțial la decarbonizarea economiei românești și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovând o sursă sigură și sustenabilă de energie. Un aspect deosebit de important este cel financiar, cheltuielile totale de circa 8 miliarde de dolari fiind asigurate de partea americană prin acest acord pe 30 de ani, cu implicarea celor mai serioase instituții financiare din Statele Unite. România beneficiază astfel de un cadru de finanțare predictibil, transparent și flexibil, care poate fi adaptat la necesitățile locale ale economiei noastre.
Am avut onoarea de a susține acest acord atât în Comisia de Energie și infrastructură energetică a Senatului, cât și în ședința de plen, în care a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare și le mulțumesc pe această cale colegilor mei senatori pentru înțelepciunea de a alege cea mai bună ofertă de dezvoltare a sectorului nuclear civil românesc. România va beneficia de cele mai înalte și moderne standarde de securitate și siguranță, dar va avea și avantajul de a beneficia de un parteneriat solid, pe o perioadă de 30 de ani, în cadrul căruia se vor face schimburi constante de date tehnice și experți, ce vor contribui la dezvoltarea sectorului nuclear local. De altfel, promovarea contribuției locale, românești, la implementarea acestui program este prevăzută expres în acordul de parteneriat.
Aprobarea acestui acord constituie și o realizare remarcabilă de politică externă. Implicarea majoră a președintelui Iohannis, care a pus bazele acestui acord în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu fostul președinte al SUA și promovarea acestei legi de către Guvernul condus de PNL, contribuie substanțial la securitatea, diversitatea, stabilitatea și siguranța energetică a României, contribuind, în același timp, la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale țării noastre și consolidarea statului său de membru UE și NATO.
Source: PNL Noutati
Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă